Focus op Fotografie: Architectuurfotografie
Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je registreert, krijg je gratis toegang, plus relevante extra’s.
Architectuurfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van een gebouw. Je wilt het karakter van het gebouw verrijken door het onder ideale omstandigheden te fotograferen met de beste beeldkwaliteit. Vaardigheden zoals beheersing van het licht, de locatie, het perspectief, het standpunt, de compositie en het begrijpen van de visie van de architect zijn daarbij cruciaal. In het boek Architectuurfotografie neemt architectuurfotograaf Jan Paul Mioulet je mee langs onderwerpen, gebouwen, landschappen en interieurs.
Zo laat Mioulet je zien dat het belangrijk is om de geschiedenis en ontwikkelingen in de architectuur te begrijpen. Of om te weten waarom een architect bepaalde keuzes heeft gemaakt. Daarnaast krijg je met dit boek ook de technische bagage om de juiste apparatuur te gebruiken en die te kunnen bedienen.
Alvast een aantal tips uit Architectuurfotografie:
- Een goed statief is onontbeerlijk bij architectuurfotografie. Belangrijk is dat het statief goed stijf is, zodat het doet wat het moet doen: zorgen dat je opnamen kunt maken zonder beweging of trillingen in de camera. Met een zwaarder statief bereik je dat eerder dan met een licht, maar er zijn ook goede lichte statieven.
- Vergeet niet de kop van je statief: Bij architectuurfotografie wil je bijna altijd de camera exact waterpas kunnen zetten, zowel in de lengte- als de breedteas van de camera. Een halve graad uit het lood kan er al voor zorgen dat het gebouw in de foto niet meer recht staat en dan moet je het gaan corrigeren in de nabewerking.
- Je kunt in principe met elk soort objectief architectuurfoto’s maken, maar met een Tilt-shiftobjectief, neemt je architectuurfotografie meteen een hogere vlucht. Tilt-shiftobjectieven zijn zo handig omdat je er omhoog of omlaag mee kunt fotograferen zonder dat je de camera omhoog of omlaag hoeft te draaien.
- In de architectuurfotografie is het niet gebruikelijk om een gebouw maar voor een deel scherp af te beelden, je wilt het helemaal scherp hebben. De eenvoudige oplossing is om het objectief naar zijn kleinste opening te diafragmeren.
- Tethered schieten: als je de camera verbindt met een tablet, zie je daar het zoekerbeeld op. Je kunt de compositie en uitsnede daardoor heel nauwkeurig bepalen (zie de foto hieronder).
- Een goede voorbereiding is het halve werk: zoek op internet naar foto’s die al van het gebouw gemaakt zijn en bedenk hoe je die op jouw manier kunt maken. Bekijk wat het juiste tijdstip van de dag is en zorg dat je er bent als de weersomstandigheden optimaal zijn.
- Verdiep je in de visie van de architect en probeer het gebouw te begrijpen voordat je het vastlegt.
- Maak vrij werk in serie: bedenk een concept van overeenkomstige gebouwen of functionaliteiten dat je wilt blootleggen.
Nog veel meer tips en werkmethoden voor het maken van geweldige architectuurfoto’s staan in het boek Architectuurfotografie. De mooiste beelden in uiteenlopende stijlen worden door meesters in architectuurfotografie zelf toegelicht. Hoe ze gemaakt zijn bijvoorbeeld. En wat hun beste tips, trucs en methodes zijn die zij als architectuurfotograaf toepassen. Zo krijg je in het boek Architectuurfotografie volop inspiratie voor eigen ideeën en invalshoeken.
Focus op Fotografie: Architectuurfotografie
Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.
Bij Focus op Fotografie: Architectuurfotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:
Meer artikelen over architectuur, op ComputerCreatief.nl
Relevante blogs zoeken...