Fotobeheer zonder stress

Fotobeheer zonder stress

Foto's bewaren, ordenen en delen

Uitvoering
Paperback, kleur , 208 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562997
Gepubliceerd
2023
€ 34,99

Fotocollecties behoren vaak tot onze kostbaarste bezittingen. Zou het niet geweldig zijn om eindelijk al je foto's georganiseerd, veilig, toegankelijk, vindbaar en deelbaar te hebben? Fotobeheer zonder stress is precies wat je nodig hebt om orde in de vaak aanwezige fotochaos aan te brengen.

We kennen allemaal de immense kracht die foto's hebben om betekenis, emotie en herinnering over te brengen. We koesteren zowel oude filmfoto's die zijn overgeleverd door vorige generaties als onze meest recente digitale foto’s, die vastgelegd zijn op de allernieuwste smartphone. Maar wat als die onschatbare herinneringen ongeorganiseerd zijn en overal verspreid liggen? Op een smartphone, op een laptop, op geheugenkaarten en flashdrives, op twee of drie websites voor het delen van foto's, in fotoalbums en in schoenendozen op zolder? Het hebben van foto’s (en het plezier in fotograferen) is op die manier meer een last dan een lust.

Of je nu een professionele fotograaf bent, een hobbyfotograaf of de aangewezen familiehistoricus: Fotobeheer zonder stress helpt je om je foto's te ordenen en er weer van te genieten. Professioneel fotograaf en auteur Adam Pratt leert je zijn ongecompliceerde workflow waarmee je, samen met krachtige software voor het ordenen van afbeeldingen (zoals Adobe Lightroom Classic) de volledige controle krijgt en een rustgevende orde creëert in je fotochaos. En als je het systeem van Adam eenmaal onder de knie hebt (verzamelen, bewaren, organiseren, delen, onderhouden), kunnen jij en toekomstige generaties van je foto’s blijven genieten en delen.

Adam Pratt ordent elk jaar miljoenen foto’s. Door die ervaring heeft hij tien redenen gevonden waarom mensen tijd vrijmaken of een betrouwbare expert inhuren om hun foto’s te ordenen:

  1. Dit zijn niet zomaar familiefoto’s, het zijn familieherinneringen. We hebben het over eerste tandjes, eerste stapjes, eerste schooldagen en eerste afspraakjes. Voor deze foto's zou je een brandend huis terug in rennen.

  2. Je maakt meer foto’s dan ooit, maar ze zijn een last geworden. Je weet niet waar je moet beginnen, maar je wilt ze wél weer bekijken. Foto’s zouden herinneringen moeten vastleggen zodat je ze kunt herbeleven, delen en ervan kunt genieten, maar in plaats daarvan overweldigen ze je. Ik wil dat je weer plezier beleeft aan je foto’s en ik wil niet dat je er door overweldigd wordt.

  3. Je wilt je foto’s delen met je kinderen, je familie en vrienden omdat ze een krachtige manier zijn om in contact te komen met degenen van wie je houdt. Foto’s helpen je om te begrijpen waar je vandaan komt, om je zegeningen te tellen en je dierbaren die je hebt verloren te herinneren. Fotografie is als een tijdmachine waarmee je mensen, plaatsen en gebeurtenissen kunt bezoeken die je op geen enkele andere manier kunt bereiken.

  4. Om je foto’s te kunnen delen, moet je je foto’s kunnen vinden. De meeste mensen weten niet meer of een bepaalde foto op hun computer, telefoon, tablet of in de cloud staat. Als je een foto niet kunt vinden, dan heb je er toch niets aan?

  5. Je wilt zoeken naar je foto’s in plaats van eindeloos te bladeren. Je zoekt op BOL.COM naar producten, op websites naar vliegtickets en op mobiele apps naar sportuitslagen. Zou het niet geweldig zijn om te zoeken naar die prachtige vakantiefoto met alle neven en nichten in plaats van te bladeren door duizenden foto’s in de hoop dat je hem terugvindt?

  6. Je wilt dat iedereen in de familie toegang heeft tot je foto’s in plaats van ze te begraven in een doos of ze te verbergen op een harde schijf. Meestal bergt één persoon ze op, maar meerdere personen van verschillende generaties, families en locaties kunnen ze zoeken.

  7. Je wilt op elke computer, tablet, smartphone of webbrowser toegang tot je familiefoto’s. Je foto’s zijn belangrijker dan je keuze voor een computer of telefoon, en je wilt er overal bij kunnen.

  8. Je wilt dat je fysieke foto’s, waaronder afdrukken, dia’s, negatieven en albums, veilig zijn. Je maakt je zorgen over schade door brand, overstroming, schimmel, ontbinding en andere enge dingen die je foto’s kunnen beschadigen.

  9. Je wilt een back-up van je digitale foto’s omdat je geen hartaanval wilt krijgen als de harde schijf het begeeft, de laptop wordt gestolen of je je telefoon verliest.

  10. Je wilt dat je foto’s vandaag en voor toekomstige generaties beschikbaar zijn. Je wilt je herinneringen en herinnerd worden.

Wis filter
  • Adam Pratt

    Adam Pratt houdt van mensen fotografie en een goed verhaal! De afgelopen vijfentwintig jaar was hij vooral werkzaam op het snijvlak van creativiteit en technologie waarvan 22 jaar bij Adobe waar hij in het Creative Cloud-team werkte. Hij is een professionele...
    Pratt P

Fotobeheer zonder stress

1
OVERSPOELD DOOR FOTO’S
Chaos to Memories
De kracht van fotografie
2
OVERZICHT WORKFLOW
Belangrijkste pijlers van de fotobeheerworkflow
Workflow in vijf stappen
Belangrijke tips voor foto’s ordenen
3
SOFTWARE EN HARDWARE
Computer
Software om foto’s te ordenen
Software om dubbele foto’s te verwijderen
Back-upsoftware
4
DIGITALE FOTO’S VERZAMELEN
Mindset
Bronnen verzamelen
Vereist gereedschap
Wat zoek je?
Verzamelen van apparaten
Verzamelen bij clouddiensten
Inventarisatie
Back-ups
Originelen verwijderen
5
DUBBELE FOTO’S VERWIJDEREN
Bronnen van duplicaten
Soorten duplicaten
Dubbele foto’s verwijderen: wanneer
Dubbele foto’s verwijderen: hoe
Alternatieve apps
Laatste stappen
6
JE FOTOARCHIEF OPZETTEN
Wat werkt wel?
Sorteren op datum
Digitale foto’s importeren
7
FYSIEKE FOTO’S VERZAMELEN
Zoeken
Voorzichtig behandelen
Schatten
Opbergen
Samenvatten
8
FOTO’S BEWAREN
Beslissen wat je bewaart
Video en audio bewaren
Back-ups
9
DIGITALE BESTANDSINDELINGEN CONVERTEREN
Aanbevelingen
Bestandsindelingen voor video
Workflowtips
10
FYSIEKE FOTO’S SCANNEN
Doelen
Resolutie
Aanbevolen bestandsindelingen
Beeldcompressie
Negatieven versus afdrukken
Scanopties
Waar begin je?
Tips en trucs voor scannen
Gescande foto’s toevoegen aan je fotoarchief
Werkwijzen voor videoconversie
Voorbeeldscans
11
FOTO’S SELECTEREN
Wat is cureren?
Wanneer selecteer je?
Verwijder de mislukte foto’s
Bewaar de beste foto’s
De rest verwijderen
Sterren toekennen
Selectieproces
Workflow in Lightroom versnellen
Fysieke foto’s selecteren
Selecteren met een doel
12
FOTO’S ORDENEN
Wat zijn metagegevens?
Waar worden de metagegevens opgeslagen?
Veelvoorkomende velden voor metagegevens
Workflowtips
Bestanden en mappen hernoemen
13
FOTO’S DATEREN
Veranderen van tijdzone
Verkeerde datum
Gescande foto’s
Onzekere of onbekende datums
14
FOTO’S DELEN
Je foto’s doorzoeken
Foto’s exporteren
Creatieve projecten
15
TOEGANG TOT JE FOTOARCHIEF
Een dienst kiezen
Account instellen
Foto’s zoeken
Video’s
Een andere aanpak
16
JE FOTOARCHIEF ONDERHOUDEN
Je digitale verleden opruimen
Nieuwe workflow voor nieuwe foto’s
Werkwijzen voor onderhoud
Bedankt
BRONNEN
Apps en plug-ins
Fotodiensten
Bedrijven voor archiefopslag
Lesmateriaal
INDEX

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Fotobeheer zonder stress hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over fotografie op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...